Het actuele weer in Portugal

Op ons blog vind je het actuele weer in Portugal. Het weer in Portugal is het hele jaar door relatief goed want het hele land heeft warme zomers en zachte winters. Persoonlijk hoeft het voor ons trouwens niet altijd strak blauw en warm te zijn. Met een stedentrip of wandelvakantie hebben we liever geen snikheet weer in Portugal! Voor een zon- of strandvakantie natuurlijk wel maar daarvoor check je gewoon het weer Faro of het weer Portugal Algarve. Waarschijnlijk krijg je net als wij zin om op vakantie te gaan als je het actuele weer in Portugal ziet!

Het weer in Portugal kan heel erg uiteenlopen. Dat komt omdat niet overal hetzelfde klimaat Portugal heerst. Portugal heeft overwegend een mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers. Dit klimaat Portugal zorgt ervoor dat je het hele jaar door prima op vakantie kunt in Portugal. Maar per streek zijn er wel wat verschillen.

Klimaat in Portugal.

De Algarve in het zuiden van Portugal heeft een Middellandse zeeklimaat met erg zachte winters en warme zomers. Langs de kust in het westen van Portugal heerst een zeeklimaat en het noorden heeft een gematigd maritiem klimaat. Mooie termen, maar wat zegt dat nu eigenlijk over het weer?

Het jaarlijks aantal zonuren in Portugal verschilt per regio. Maar het ligt overal een stuk hoger dan het gemiddeld aantal zonuren per jaar in Nederland! De Algarve heeft de meeste zonuren van het land. Per jaar gemiddeld 3000. Overdag schijnt in de winter de zon ongeveer 5,5 uur per dag. Van juni tot en met augustus is dat gemiddeld 11 tot 12 uur per dag. De Consumentenbond onderzocht ooit de top 10 van meest zonnige plekken in Europa. Het populaire Praia da Rocha, bij Portimão, stond absoluut op nummer 1 met meer dan 3200 uren zonneschijn per jaar.

Ook het midden van Portugal, rond Lissabon, heeft behoorlijk wat zon uren. Het zijn er gemiddeld 2700 per jaar. Het zonnetje laat zich in juli en augustus gemiddeld 12 uur en in de winter 4,5 uur per dag zien.

Hoe noordelijker je komt in Portugal, hoe minder zonuren. Maar ook het noorden heeft er nog steeds gemiddeld 2400 per jaar. Als je bedenkt dat het gemiddeld aantal uren zon in ons eigen landje ongeveer 1500 is, is dat nog altijd behoorlijk! Van november tot en met februari heb je gemiddeld 4 tot 5 uur zon per dag. In juli en augustus is dat gemiddeld 10 uur.

De verschillende soorten klimaat hebben invloed op het weer in Portugal. Over het algemeen kun je zeggen dat, als van noord naar zuid reist, het steeds warmer wordt. Zowel in de zomer als in de winter. In het noorden en midden van Portugal regent het relatief meer dan in het zuiden.

Om je een beter idee te geven wat je kunt verwachten als je in Portugal op vakantie gaat, vind je hieronder meer over het weer en klimaat Portugal per streek:

Zuid-Portugal
Het klimaat in de Algarve is fantastisch. Zelfs in de winter is het er gemiddeld 17 graden Celsius overdag. In de zomer is het er gemiddeld 28 graden. Aan de kust waait vaak een zacht briesje waardoor de warmte prima te hebben is. De Algarve is een van de meest zonnige en droge regio’s van Europa met gemiddeld 3000 zonuren en 300 droge dagen per jaar. Als het er regent, is dat vooral tussen november en maart. De Alentejo (boven de Algarve) heeft milde winters en hete zomers waarbij het ’s avonds wel lekker afkoelt. Gemiddelde temperaturen: 30 graden in de zomer, 15 graden in de winter.

Midden Portugal
Het klimaat in Lissabon en midden Portugal is aangenaam. Ook hier heb je warme zomers (gemiddeld 25 graden) en milde winters (gemiddeld 16 graden). Tussen april en oktober ligt de temperatuur vaak boven de 20 graden overdag. Heerlijk! In de bergen en heuvels van de provincie Beiras kan plaatselijk veel regen vallen in de herfst en winter.

Noord-Portugal
Het klimaat in het uiterste noorden zorgt voor zachte winters (14 graden gemiddeld) en lekkere zomers (25 graden gemiddeld). Iedereen denkt dat het er veel regent maar dat valt reuze mee. Het regent er in ieder geval minder dan bij ons en bovendien zeer plaatselijk! De meeste regen valt tussen oktober en mei.